In this study, the
availability of dryed sugar beet pulp with molases at different rates (5% and
10% wet material) for quality of alfalfa silage production (MDSBP, containing
2% molasses) was investigated. For this purpose, laboratory silos of alafalfa
which harvested at the beginning of the flowering period were prepared by
adding molasses dry sugar beet pulp at different levels (0, 5 and 10%) on the
basis of weight. Glass jars were prepared in 5 replicates from each group and
opened after 45 days. Physical and chemical analyzes were performed on silage
samples. As a result of scoring in terms of smell, appearance and color,
alfalfa silage (control) was rated as "medium quality" while alfalfa
+ 5%MDSBP and, alfalfa + 10%MDSBP silages were rated as "good
quality". The dry matter of silage increased significantly (P<0.001)
with the addition of the molasses dry sugar beet pulp. With increasing MDSBP
level, crude protein, crude ash and acid detergent fiber amounts in silages
decreased significantly (P<0.001), there was no significant change in the amount
of neutral detergent fiber; while the amount of organic matter increased
significantly (P<0.001). With the addition of MDSBP, the pH of alfalfa
silages decreased significantly (P <0.001). The lactic acid amounts of the
silages increased significantly with increasing MDSBP addition. The highest
amounts of lactic acid were found in alfalfa + 10% MDSBP group (293.98 mg kg-1
in dry matter). The amount of acetic acid
was significantly lower in the supplemented groups (especailly, %10
MDSBP) compared to the control group (P <0.05).It was determined that the
MDSBP addition significantly reduced the levels of propionic acid and butyric
acid. Also, the increased MDSBP level significantly reduced the ammonia-bound
nitrogen levels of the silages compared to that of untreated alfalfa silage
(24.80 mg kg -1 dry matter) (P<0.001). When the physical and chemical
properties of alfalfa silage are considered, the addition of 10% MDSBP (2%
molasses) to the alfalfa resulted in a higher silage quality of alfalfa silage.
Bu çalışmada, kaliteli yonca silajı üretimi için değişik oranlarda (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posasının (MKŞPP, %2 melas ihtiva eden) kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla, çiçeklenme döneminin başlangıcında hasat edilen yoncaya, ağırlık esasına göre, farklı seviyelerde (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi yapılarak laboratuvarda cam kavanozlarda silolandı. Her gruptan 5 tekerrür hazırlanan cam kavanozlar 45 günlük fermentasyon sonucunda açıldı. Silaj örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizler yapıldı. Koku, dış görünüş ve renk bakımından yapılan puanlama sonucunda katkısız yonca silajı “orta kalite” olarak puanlanırken, yonca + %5 MKŞPP ve yonca + %10 MKŞPP silajları ise “İyi kalite” olarak puanlandı. Melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi ile silaj kuru maddesinin önemli derecede arttığı (P<0.001) belirlendi. Silajlarda ham protein, ham kül ve asit detarjan lif miktarlarının artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede azaldığı (P<0.001); Nötral deterjan lif miktarında önemli bir değişiklik olmadığı; organik madde miktarının ise önemli derecede arttığı belirlendi (P<0.001). MKŞŞP ilavesi ile yonca silajı pH’sının önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.001). Silajların laktik asit miktarları, artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede artarken, en yüksek laktik asit miktarı, yonca + %10 MKŞPP silajında (293.98 mg kg-1 KM ) tespit edildi. Asetik asit miktarının katkılı gruplarda (özellikle %10 MKŞPP) kontrol grubuna göre önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.05). MKŞPP ilavesinin propiyonik asit ve butirik asit miktarlarını önemli ölçüde düşürdüğü belirlendi. Artan MKŞPP seviyesinin silajın amonyağa bağlı azot miktarlarını katkısız yonca silajına (24.80 mg kg-1 KM) göre önemli derecede azalttığı belirlendi (P<0.001). Yonca silajlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri göz önüne alındığında yoncanın %10 düzeyinde MKŞPP (%2 melas içeren) katkısı ile silolanmasının yonca silajı kalitesini arttırabileceği sonucuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 21 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 2 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.